Sunday 23 April 2017

Resepi Kerepek Ubi Pedas Basah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Memandangkan bulan Ramadan bakal menjengah tidak lama lagi, ramai yang sudah memulakan persiapan bagi menyambut bulan mulia itu. Persediaan seperti kelengkapan perabot rumah, kelengkapan barangan perniagaan bagi yang berniaga di bazar dan sebagaiya sinonim dengan persediaan menyambut Ramadan. Tidak kurang juga kepada pengusaha kuih-kuih raya dan kudapan untuk menjamu tetamu pada hari raya yang tidak menang tangan menerima tempahan. Jamuan seperti kuih tart nanas, almond london, semperit dan lain-lain sudah sinonim dengan masyarakat Melayu.

Bercerita mengenai jamuan untuk tetamu ketika hari perayaan, di sini penulis ingin berkongsi resepi kerepek ubi pedas basah yang sesuai untuk dijadikan jamuan untuk tetamu yang bakal bertandang ke rumah. Selamat mencuba :)
Bahan-bahan:

Ubi kayu 1kg (disagat dan digoreng)
Cili giling
Daun kari
Air Asam jawa
Gula dan garam secukupnya
Bawang merah 4 ulas
Bawang putih 1 ulas

Cara penyediaan:

  • Ketepikan ubi yang telah siap digoreng
  • Panaskan minyak
  • Tumis bawang merah dan bawang putih berserta daun kari sehingga garing
  • Masukkan cili giling secukupnya
  • Masukkan gula dan garam secukup rasa
  • Kemudian masukkan air asam jawa dan kacau seketika
  • Setelah kesemua bahan diadunkan 
  • Masukkan kerepek yang telah digoreng dan gaul rata
  • Siap untuk dihidangkan
*hidangan ini boleh ditambah kacang tanah ataupun ikan bilis bergantung kepada selera masing-      masing. Pendek kata, suka hati korang lah nak tambah apa-apa pun..hohoho, Sekian wassalam.

No comments:

Post a Comment